عمل زیبایی بینی با هدف هماهنگی بینی با سایر اجزای بینی انجام می شود. یکی از دغدغه های افراد بعد از انجام این جراحی نحوه پانسمان و استفاده از تامپون بینی می باشد. برخی از بیماران ممکن است در هنگام استفاده از این تامپون ها احساس ناخوشایندی داشته باشد و یا در هنگام خارج کردن آن دچار ناراحتی شوند. در حالی که برخی دیگر درد و ناراحتی را در هنگام خارج کردن این تامپون ها احساس نمی کنند. علت این موضوع چیست ؟ کاربرد تامپون های بینی چه می باشد و آیا حتما باید بعد از عمل بینی از تامپون استفاده شود ؟ از دیگر سوالات پر تکرار در این زمینه می باشد که در قصد داریم در این مطلب از دکتر مریم رومیانی ، بهترین جراح و متخصص گوش ، حلق و بینی تهران دکتر مریم رومیانی به آن ها پاسخ دهیم.
در واقع استفاده از تامپون بینی بعد از عمل جراحی زیبایی بینی ، خونریزی را تا حد زیادی کاهش می دهد ، به همین دلیل استفاده از این تکنیک برای جلوگیری از عوارض و به دست آوردن بهترین نتیجه از رینوپلاستی ، پیشنهاد می شود. هرچند که ممکن است استفاده از تامپون ها کمی آزاردهنده باشد ، اما مدت استفاده از آن کوتاه بوده و برای کمک به کنترل خونریزی بعد از کشیدن تامپون بینی پیشنهاد می شود.
تامپون بینی چیست ؟
بهتر است پیش از هرچیز با جنس تامپون ها آشنا شویم. تامپون ها در واقع یک تکه پنبه استریل شده و یا گاز استریل هستند که به صورت فشرده در داخل حفره بینی مورد استفاده قرار می گیرند. تامپون بینی به صورت پنبه ، فوم و گاز در بسته بندی های مختلف تولید می شوند و می توان از آن ها به صورت مستقیم بعد از خارج کردن از بسته بندی استفاده نمود. برخی از آن ها دارای یک نخ و یا زائده هستند که خارج از بینی قرار می گیرد و به کمک آن می توان موقعیت پانسمان را تغییر داد. امروزه برخی از تامپون های بینی به شکل لوله ای مانند هستند که در وسط بینی قرار گرفته و این اجازه را می دهد تا بیمار از راه بینی تنفس داشته باشد.
جراحان بینی بر اساس تجربه و شیوه جراحی از نوع خاصی از تامپون ها استفاده می کنند. هدف از به کاربردن فیتیله بینی ، وارد کردن فشار مستقیم به عروق خونی موجود در غشای بینی می باشد. از تامپون های بینی و پانسمان بعد از رینوپلاستی با هدف حفاظت از سپتوم بینی ، کنترل خونریزی و جذب ترشحات بینی استفاده می شود.
آشنایی با انواع تامپون بینی
تامپون که بعد از جراحی رینوپلاستی مورد استفاده قرار می گیرد، دارای انواع مختلفی بوده و بر حسب نیاز، نوع مناسب آن مورد استفاده قرار می گیرد.
تامپون اسفنجی : این نوع دارای مزایای منحصر به فردی می باشد. از جمله اینکه قابل جذب نبوده، به سرعت متورم شده و به بافت های مجاور نمی چسبد؛ در نتیجه از قدرت بالایی برای جذب ترشحات ناشی از خونریزی برخوردار خواهد بود. این تامپون که از نوع خاصی اسفنج ساخته شده است را می توان به مدت 2-3 روز در بینی نگه داشت.
تامپون سیلیکونی : تامپون های سیلیکونی پرکاربردترین انواع تامپون بینی می باشند که تحت عنوان تامپون های منفذ دار نیز شناخته شده و از ماده سیلیکون ساخته شده اند و به بیماران کمک می کند تا قادر به تنفس از راه بینی بوده و حرکات سازه های آناتومیکی بینی را تحت کنترل قرار دهند. تامپون سیلیکونی معمولاً می تواند 3-5 روز در بینی بماند.
تامپون موج دار : این تامپون ها ترکیبی از دو نمونه فوق الذکر بوده و می توان گفت که از ویژگی های هر دو نوع تامپونی که پیشتر درباره آنها صحبت شد، برخوردار می باشد.
تامپون بینی و چالشهای تنفس ، آیا زیبا جویان می توانند به راحتی نفس بکشند؟
نفس کشیدن با تامپون بینی تجربه ای دشوار و ناخوشایند است ، زیرا این ابزار برای کنترل خونریزی بینی پس از جراحی یا آسیب دیدگی مورد استفاده قرار می گیرد. تامپون بینی فضای داخلی بینی را پر می کند و جریان هوای طبیعی را محدود می سازد، بنابراین تنفس از طریق بینی دشوار می شود و فرد مجبور است بیشتر از طریق دهان نفس بکشد. این حالت می تواند منجر به خشکی دهان و گلو و در برخی موارد احساس تنگی نفس شود.
توصیه می شود که افراد در این شرایط به حفظ رطوبت محیط و نوشیدن مایعات بیشتر توجه کنند تا خشکی دهان کاهش یابد. تنفس عمیق و آرام از طریق دهان نیز می تواند به کاهش استرس و تسهیل فرآیند تنفس کمک کند. تامپون بینی معمولاً برای مدت کوتاهی استفاده می شود و پس از برداشتن آن ، تنفس طبیعی به بینی بازمی گردد.
در چه شرایطی لازم است از تامپون بینی استفاده شود ؟
در حال حاضر به دلیل تکنیک های جراحی بینی در تهران ، به کمک بخیه های ظریف می توان موقعیت تیغه بینی را بدون استفاده از تامپون ها حفظ نمود. همچنین به دلیل تهاجم کمتر ، جلوی خونریزی گرفته می شود و در اینصورت دیگر نیازی به استفاده از پانسمان در داخل بینی نیست. عدم استفاده از تامپون بینی موجب می شود تا بیمار دوره نقاهت و ریکاوری راحت تری داشته باشد. اما در مواردی که جراحی زیبایی بینی با تغییرات وسیعی همراه باشد و یا اصلاح انحراف تیغه بینی انجام شده باشد ، استفاده از تامپون در بینی ضرورت پیدا می کند.
آیا استفاده از تامپون در بینی دردناک است ؟
خیر استفاده از فیتیله ها در داخل بینی دردی را ایجاد نمی کند. اما از آنجایی که تامپون مسیر تنفسی از راه بینی را مسدود می کند و بیمار ناچار به نفس کشیدن از راه دهان می شود ، کمی آزاردهند می باشد. تامپون ها حداکثر برای 3 روز داخل بینی باقی می مانند و بعد از آن توسط جراح بینی خوب در تهران دکتر مریم رومیانی ، از بینی خارج شده و فرد می تواند تنفس راحتی را از راه بینی تجربه کند.
آیا خارج کردن تامپون از بینی درد دارد ؟
ممکن است برخی از بیماران نگرانی و ترس هایی در رابطه با خارج کردن تامپون از راه بینی داشته باشند. در حالی که فرایند برداشتن تامپون به هیچ عنوان دردناک نیست. امروزه حجم بسیار کمی از تامپون ها استفاده می شود و همین عامل موجب می شود تا خارج کردن تامپون بینی به راحتی انجام شود. برای کمک به احساس سوزش و کاهش پوسته پوسته شدن بینی در زمان برداشتن پانسمان بینی توصیه می شود از اسپری سالین استفاده نمایید. همچنین مدت زمان برداشتن تامپون بسیار کوتاه بوده و در چند لحظه انجام می شود ؛ بنابراین دردی را احساس نخواهید کرد. بیشتر بیماران بعد از خارج کردن تامپون احساس خوشایندی دارند چراکه به راحتی می توانند بعد از چند روز از راه بینی نفس بکشند. در صورتی که خونریزی داشتید ، می توانید از کمپرس یخ استفاده کنید اما اگر دچار خونریزی نشدید ، می توانید بعد از 30 دقیقه به منزل باز گردید.
نکته قابل توجه : از نکات مهم برای بی حس کردن داخل بینی برای خارج کردن تامپون ، استفاده از چند قطره مایع بی حسی در سوراخ های بینی می باشد. استفاده از قطره های بی حسی 5 دقیقه زمان می برد تا اثر کند. در صورتی که از قطره بی حسی استفاده شود هیچ گونه ناراحتی و دردی احساس نخواهد شد. استفاده از داروی بی حسی به تشخیص و نظر بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران ، بستگی دارد.
تمیز کردن بینی بعد از خارج کردن تامپون
زمانی که فرآیند برداشتن تامپون بینی انجام می شود ، لازم است پروسه شست و شوی بینی بعد از جراحی آغاز شود. تمیز کردن بینی در دو ماه اول بعد از عمل بسیار مهم بوده و به خارج شدن لخته های خون و ترشحات بینی کمک می کند. در رابطه با شست و شوی بینی مقاله جامعی تهیه شده است که خواندن آن پیشنهاد می شود. بعد از تمیز کردن بینی لازم است از پماد های تجویز شده در داخل بینی استفاده نمایید. استفاده از پماد ها از خشک شدن بینی جلوگیری می کند و به بهبودی و ترمیم زخم ها کمک می کند.
گاهی ممکن است خون خشک شده و یا لخته های خون را در زمان تمیز کردن و شست و شوی بینی مشاهده نمایید. نباید نگران این موضوع باشید چرا که کاملا طبیعی است. برخی از بیماران ممکن است بوی ناخوشایندی را در بینی خود احساس نمایند که در این صورت توصیه می شود حتما 3 تا 4 مرتبه در روز داخل بینی خود را به خوبی تمیز کنند. دقت نمایید که به هیچ عنوان نباید شی خارجی را به داخل بینی وارد کنید. برای چرب کردن بینی می توانید مقدار کمی از پماد را روی گوش پاک کن قرار داده و به آرامی در سوراخ بینی خود بچرخانید. در صورتی که بخیه خارجی دارید ، چرب کردن آن ها را فراموش نکنید.
عوارض استفاده از تامپون های بینی چه می باشد ؟
- زمانی که تامپون بینی برداشته می شود ، فشار روی بافت های در حال ترمیم کاهش پیدا کرده و این مسئله می تواند منجر به خونریزی در برخی بیماران شود.
- به صورت کلی استفاده از تامپون ها مشکل خاصی را ایجاد نمی کند و از عوارض آن تنها می توان به اختلال در تنفس اشاره نمود. البته در بیماران خاص و سالمندان باید در استفاده از آن دقت شود تا دچار کمبود اکسیژن نشوند.
- به صورت نادر استفاده از تامپون می تواند سبب بروز عفونت شود.
آیا استفاده از تامپون بینی بعد از جراحی زیبایی بینی همیشه لازم است ؟
در صورتی که همزمان با رینوپلاستی جراحی دیگری انجام نشده باشد و یا تغییرات بسیار کمی در بافت بینی ایجاد شده باشد ممکن است نیازی به استفاده از پانسمان داخلی نباشد. با این حال استفاده از پانسمان داخلی بینی در کنترل خونریزی و جذب ترشحات بینی بعد از عمل بسیار کمک کننده است.
در چه مواردی استفاده از تامپون بینی ضرورتی ندارد؟
برخی بیماران به دلیل پایین بودن سطح آگاهی شان در خصوص کاربرد تامپون در جراحی رینوپلاستی ، تنها بر اساس آنچه از درد خارج کردن تامپون بعد از جراحی شنیده اند، از این محصول و قرار گرفتن آن در بینی به شدت احساس ترس می کنند. بنابراین، ترجیح می هند که در جراحی بینی شان از این محصول استفاده نشود. ولی با توجه به اینکه تامپون، مزایای بسیاری را در خود گنجانده است نمی توان آنها را نادیده گرفت یا از فرایند حذف کرد.
البته، در برخی موارد نیز بنا به تشخیص پزشک این محصول مورد استفاده قرار نخواهد گرفت. برای مثال، برخی بیماران در سنین بالا اقدام به جراحی بینی می کنند. تنفس برای این افراد از راه دهان اندکی دشوار است و با توجه به اینکه با قرار گرفتن تامپون در داخل حفره دماغ ، تقریباً مجرای تنفس از این مسیر به طور کامل مسدود می شود به همین دلیل پزشک بعد از جراحی، در بینی این گروه سنی بیماران رینوپلاستی تامپون قرار نمی دهد. در کنار این موضوع، پزشک تکنیک هایی را مورد استفاده قرار می دهد که سطح خونریزی بعد از جراحی بینی در آنها کمتر بوده و به این ترتیب جای خالی تامپون و مزایای آن جبران خواهد شد.
خطرات برداشتن تامپون بینی بدون نظارت پزشک
برداشتن تامپون بینی توسط خود بیمار معمولاً توصیه نمی شود ، زیرا این کار می تواند با خطرات جدی همراه باشد. تامپون بینی پس از جراحی یا آسیب دیدگی برای کنترل خونریزی و حفظ ساختار بینی استفاده می شود و برداشتن نادرست آن ممکن است باعث تحریک بافت های داخلی ، خونریزی مجدد و حتی عفونت شود. همچنین ، در برخی موارد تامپون ممکن است با بافت های داخلی بینی پیوند خورده باشد که نیاز به مهارت و ابزار خاصی برای برداشتن دارد.
پزشکان توصیه می کنند که برداشتن تامپون بینی تحت نظارت حرفه ای انجام شود. چراکه می توانند با استفاده از ابزارهای مناسب و تکنیک های کنترل شده ، این کار را بدون آسیب به بافت های حساس انجام دهند. بنابراین ، برای جلوگیری از هرگونه عارضه و اطمینان از بهبود کامل ، بهتر است بیمار از برداشتن تامپون بینی بدون مشورت و راهنمایی پزشک خودداری کند.
سوالات متداول مرتبط با تامپون بینی
- ممکن است بعد از برداشتن تامپون به خونریزی دچار شویم ؟
مقدار کمی خونریزی بعد از برداشتن تامپون بینی طبیعی بوده اما اگر میزان خونریزی بعد از کشیدن تامپون بینی شدید باشد نیاز است را اقداماتی توسط جراح زیبایی بینی در تهران دکتر رومیانی صورت بگیرد. معمولا خونریزی بعد از خارج کردن تامپون با فشار دادن قسمت نرم بینی و یا بالا گرفتن سر کنترل و متوقف می شود.
- بعد از در آوردن تامپون می توان فین کرد ؟
همانطور که در دستورالعمل های بعد از جراحی بینی اشاره شده است ، فین کردن در هفته های اول بعد از عمل بینی مجاز نیست و می تواند موجب فشار به بینی و خونریزی شود. به همین دلیل بعد از برداشتن آن اجازه فین کردن را ندارید.
- تامپون بینی چه زمان باید خارج شود ؟
این موضوع به نظر و صلاحدید پزشک بستگی دارد اما به صورت کلی بعد از 2 الی 3 روز ، تامپون از بینی برداشته می شود.
- شست و شوی بینی بعد از خارج کردن فیتیله به چه صورت است ؟
باید به مدت یک ماه تا 3 بار در روز به کمک آب نمک و یا سرم سالین ، بینی خود را شست و شو دهید. تمیز کردن بینی اهمیت بسیار زیادی دارد ؛ چرا که از چسبندگی بینی جلوگیری کرده و موجب خروج لخته ها و ترشحات ناشی از عمل بینی در تهران می شود.
- انواع تامپون کدام است ؟
پنبه و گاز استریل ، فیتیله آماده ، تامپون دارای لوله هوا ، فیتیله های دارای نخ
- اندازه فیتیله بینی چقدر است ؟
طول و اندازه فیتیله بینی به مش بینی بستگی دارد. اما به صورت معمول به اندازه یک انگشت می باشد.